Dry needling

Wat is dry needling?

 

Dry needling is met behulp van acupunctuurnaalden de­acti­veren van myofasciale triggerpoints(pijnpunten in een spier). Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (de myofasciale triggerpoints), door met een klein naaldje gericht in de spier te prikken.

Een spierverharding kan naast lokale drukpijn ook uit­stralende pijn op andere plekken in het lichaam veroorzaken. Hierdoor kan de spierverharding zich op een andere plek in het lichaam bevinden, dan waar u de pijn voelt. Deze therapie wordt ook wel eens aangeduid met ‘triggerpoint therapie’.

Dry needling acupunctuur

Bij acupunctuur worden meerdere naalden in het lichaam ge­prikt, die daar enige tijd in blijven zitten; dit is gebaseerd op “Oosterse geneeswijzen”. Dry needling gaat uit van de Westerse denkbeelden. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld en werkt dus direct inop de lokale spieren.

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

 • pijn in een spier, met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en / of stijfheid
 • verminderde kracht in de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • hoofdpijn, interne of vegetatieve klachten

Hoe ontstaan triggerpoints?

 • acuut, door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch: langdurig verkeerde houding / overbelasting
 • beschadiging van weefsel (bv. meniscus of een hernia)
 • langdurige afwezigheid van beweging (bv. na gipsverband)
 • psychologische factoren  (bv. stress, depressie, onrust etc)
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
 • chronische infecties en allergieën
 • slaaptekort, strakke kleding / riem, dragen van een rugzak

Hoe ziet de behandeling eruit?

Uw fysiotherapeut zal trachten tijdens de intake de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarna wordt het behandel­plan met u doorgesproken. Wanneer trigger­point­therapie een mogelijk onderdeel vormt van uw behande­ling, zult u ingepland worden bij een hierin gespecialiseerde collega. Evt. andere interventies (bv. manuele of oefen­therapie) en de afsluiting van uw behandeling zullen i.p. door uw eigen therapeut worden uitgevoerd.

Waar richt de behandeling zich op?

Dry needling richt zich op het weghalen van de spier­verhardingen (triggerpoints). Door een klein naaldje gericht in de spier te prikken, wordt de spierverhardingen los­gemaakt. Wanneer de klachten al langere tijd bestaan, zullen ook andere spieren dan de ‘bron’ verhard zijn en behandeld worden; veelal maakt het behadnelen van de rug en/of nek deel uit van de behandeling.

 

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje in de spier voelt u vrijwel niet. Tijdens het inbrengen zal de spier zich soms kort aanspannen. Dat kan heel kort pijnlijk zijn en een gevoel van kramp geven. De spier ontspant zich daarna meestal direct weer. Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar ook dat herstelt vrijwel altijd direct.

Na de behandeling krijgt u oefeningen voor thuis mee, om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Wat kost het?

Dry needling is fysiotherapie en wij declareren dit als zitting fysiotherapie. Indien u voldoende verzekerd bent, wordt dit vergoed door uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak met een van onze dry needling fysiotherapeuten: 0411-672548 of via www.fysio-team.nl.

Aanvullende informatie: www.myopain.nl

Olympisch kampioen Mark Tuitert over Dry Needling, klik hier.